Om Bertil

[et_pb_section fullwidth=”on” specialty=”off” background_color=”#10131c” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”css”][et_pb_fullwidth_header admin_label=”Fullwidth Header” title=”Om Bertil Karlefors” background_layout=”dark” text_orientation=”left” /][/et_pb_section][et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]

1978 började jag min praktiktermin på SVT:s Aktuelltredaktion. En fantastisk upplevelse för någon som börjat som vaktmästare på Sveriges Radio i Umeå. Sen dess har jag, under mina 35 år som journalist, skildrat och bevakat stort och smått över stora delar av världen. Först i SVT:s Aktuellt sedan i TV4:s Nyheterna.
Det har gällt allt från dystra barnhem i Rumänien till valet av Obama. Jag var med om två revolter i Moskva och den dödliga Tsunamin. Jag har mött renskötare i Sibirien och bevakat Iran-Irak kriget. Dansat på karneval i Trinidad och suttit i skyddsrum i Beirut och mycket, mycket annat.

När jag som 24 åring började på Aktuellt sågs jag som “ung och lovande”. Jag tillhörde den första generationen “riktiga” TV journalister, vi som aldrig arbetat med något annat än TV och som aktivt försökte använda bilder i reportage och inslag.
Mycket snart hamnade jag i utrikesgruppen och mycket snart fick jag allt mer komplicerade reportageuppdrag utomlands.

Jag fortsätter att göra TV, men har nu också skrivit en bok:

RUN! RUN! RUN!
Journalist i fält

Titeln anspelar på vad TV4:s medarbetare i Moskva, Nikita, skrek när ryska trupper plötsligt började beskjuta rebellerna (och oss) i en liten by i Tjetjenien. Vi tog honom på allvar och sprang, sprang, sprang.

Niktia är en av de centrala personerna i boken. Han är sovjetmedborgaren/ ryssen som uppfostrades av kommunistpartiet och blev major I KGB.

Den andre huvudpersonen är fransmannen Patrick, som vid kuppförsöket i Moskva 1993 räddades till livet av sin fotograf som offrade sitt. Och som 9 år senare själv räddade en annan fotograf till livet och gav sitt eget.

Boken handlar om strapatser, international politik och djup vänskap – den handlar om Patrick, Nikita och mig.

På den här hemsidan får du exempel på vad jag gjort I TV och utdrag ur min nya bok – Run! Run ! Run !
Jag har också med kontaktuppgifter om du vill engagera mig för föredrag eller undervisning. Antingen om TV, om utrikesjournalistik eller om boken, i vilken kombination du önskar.

Hör gärna av dig med synpunkter, kritik eller tips.

bertil@karlefors.com

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”http://media.karlefors.com.loopiadns.com/Bertil-karlefors.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” animation=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]